Jakie są różnice pomiędzy windą osobową, towarową i gastronomiczną
Z windy wielu z nas korzysta codziennie – nie tylko poruszając się pomiędzy piętrami w budownictwie wielorodzinnym czy w przestrzeni publicznej, ale również i w pracy zawodowej. Urządzenia te można pogrupować na kilka kategorii, biorąc pod uwagę rodzaj napędu, udźwig, a w końcu również i przeznaczenie. To z kolei wprowadza podział dźwigów na osobowe, towarowe i gastronomiczne. Czym różnią się od siebie poszczególne widny i jakie są ich największe zalety?
Czym charakteryzuje się winda osobowa?
Windy osobowe zrewolucjonizowały naszą codzienność, umożliwiając sprawne i szybkie poruszanie się między piętrami. Jak sama nazwa wskazuje, tego rodzaju dźwigi pozwalają na przewóz pasażerów w górę lub w dół. Nie oznacza to jednak, że przy ich pomocy wykluczony jest transport towarów. Wprost przeciwnie, choć ich waga nie może przekraczać dopuszczalnej ładowności windy. Takie dźwigi poruszają się na ogół dzięki silnikowi elektrycznemu, wprawiającemu w ruch liny, na których zawieszona jest kabina. Alternatywnym rozwiązaniem będzie z kolei napęd hydrauliczny. Tego rodzaju windy działają znacznie wolnej, choć ich udźwig jest zdecydowanie większy.
Poznaj naszą ofertę wind osobowych Komodo
Jak działa winda towarowa?
Dzięki windzie towarowej możliwy staje się przewóz towarów pomiędzy poszczególnymi kondygnacjami budynku. Przedmioty te mogą różnić się od siebie masą i wielkością, a ich transport uwarunkowany jest ładownością dźwigu. O ile w przypadku windy osobowej, możliwy był przewóz zarówno ludzi, jak i towarów, o tyle windy towarowe nie są z reguły przystosowane do transportu osób, wobec czego jest on surowo zakazany. Wyjątek stanowią dźwigi osobowo-towarowe. W tym przypadku bowiem dopuszcza się możliwość przewożenia zarówno przedmiotów, jak i osób je podtrzymujących, by nie uległy one przypadkowemu zniszczeniu.
Windy towarowe — oferta producenta wind Komodo
Czym różni się winda osobowa od towarowej?
Winda osobowa znacząco różni się od dźwigu towarowego. Jak już wspomnieliśmy, różnice te dotyczą w znacznej mierze przeznaczenia obu urządzeń. Warto podkreślić, że cechą charakterystyczną windy osobowej będzie również rozbudowany panel sterowania, znajdujący się w kabinie. Umożliwia on np. wybór odpowiedniej kondygnacji czy wezwanie pomocy w sytuacji zagrożenia. W dźwigach towarowych tego rodzaju panel jest znacznie mniej skomplikowany i umieszczony poza kabiną. Dodatkowo windy towarowe są na ogół znacznie mniejsze. Umożliwiają one bowiem transport dokumentów w urzędzie czy posiłków w obiekcie gastronomicznym. W każdym przypadku należy jednak dostosować się do zasad bezpieczeństwa w użytkowaniu dźwigów, wykorzystując je wyłącznie zgodnie z przeznaczeniem.
Czym jest winda gastronomiczna?
Winda gastronomiczna to szczególny rodzaj dźwigu towarowego, umożliwiającego sprawny transport posiłków pomiędzy kondygnacjami budynku. Dzięki jej dwukomorowej konstrukcji, możliwe staje się odseparowanie zużytych naczyń od gotowych dań, które mają trafić do klienta. Zazwyczaj urządzenia te napędzane są energią elektryczną, a ich udźwig może wynosić nawet 300 kg. Podstawowa różnica pomiędzy poszczególnymi modelami dotyczy przede wszystkim umiejscowienia drzwi oraz ich rodzaju. W pierwszym przypadku mogą one znajdować się na poziomie podłogi lub parapetu. Wśród rodzajów drzwi w dźwigach gastronomicznych wyróżnia się z kolei drzwi gilotynowe lub wychylne.
Producent wind Komodo Łódź - Oferta wind gastronomicznych
Jakie są zalety windy gastronomicznej?
Wśród największych zalet dźwigów gastronomicznych wymienia się przede wszystkim:
- niskie koszty inwestycyjne, związane z zakupem i montażem urządzenia,
- trwałość konstrukcji,
- krótkie terminy realizacji,
- zwiększenie efektywności pracy,
- ciche działanie i stosunkowo łatwą konserwację,
- niewielkie zużycie energii elektrycznej, co jest niezwykle istotne przy stale rosnących cenach prądu.
Windy gastronomiczne posiadają również powłokę cynkową, dzięki której są chronione przed korozją. Umożliwiają one sprawny i szybki serwis, bez ryzyka, związanego z przenoszeniem ciężkich, gorących posiłków pomiędzy różnymi kondygnacjami.
Gdzie wykorzystywane są windy?
Windy osobowe z powodzeniem wykorzystywane są w budownictwie wielorodzinnym, ale również i w przestrzeni publicznej – w bibliotekach, szpitalach, urzędach czy w centrach handlowych. Dźwigi towarowe spotkać można z kolei w hurtowniach czy szpitalach, choć tego rodzaju udogodnienia stosowane są także w przemyśle i w pracach budowlanych. Nieco inaczej wygląda sytuacja w przypadku wind gastronomicznych. Stosuje się je bowiem wszędzie tam, gdzie można przetransportować posiłki, oszczędzając przy tym czas i energię. To przede wszystkim hotele i restauracje, a także stołówki oraz inne lokale gastronomiczne, posiadające kuchnię na innym poziomie, niż sala, w której spożywane są posiłki.